Και στο τέλος έπεσαν οι μουστάρδες...

Και στο τέλος έπεσαν οι μουστάρδες...


Αφου διαβάσαμε για το Tesla αμάξι του κ. Γιάννη Αλαφούζου, τις τρομερές ατάκες του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, τις ερωτήσεις του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη στον κ. Ιβάν Σαββίδη για το που είναι η γυναίκα του που είναι ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ και άλλα ανάλογα εμπριμέ, ας πούμε δυο κουβέντες για την περίφημη «Σύσκεψη των Τεσσάρων» με την UEFA και τη FIFA. Φυσικά εγώ θα σας πω τι πιστεύω κι όχι τι θα θελαν οι ομάδες να πιστεύετε: τα επικοινωνιακά τους επιτελεία είχαν πολλή δουλειά για να φτιάξουν ως συνήθως εντυπώσεις, που αφορούν τους άρρωστους οπαδούς.

Οι ξένοι την ήθελαν

Η σύσκεψη αυτή είναι κάτι που οι άνθρωποι της FIFA και της UEFA ζήτησαν – δεν προέκυψε γιατί ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης ήθελε να βγάλει φωτογραφίες. Όταν αυτός πήγε στη Νιόν για να τους παρουσιάσει το νέο αθλητικό νόμο, στις αρχές του Δεκέμβρη, γκρίνιαξε για την ματαίωση της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Καθοδήγησης που έχει μαζί τους ιδρύσει – η συνεδρίαση είχε ματαιωθεί μετά τη φραστική επίθεση του Μαρινάκη στον κ. Χέρμπερτ Χούμπελς μετά το Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Οι παράγοντες της FIFA του είπαν ότι θα ήταν προτιμότερη μια συνάντηση με τους μεγαλομετόχους των μεγάλων ομάδων – μαζί του δεν έχουν πρόβλημα να βρεθούν, καθώς συμφωνούν σε όλα.  

Υπάρχει μια παρανόηση για τη δουλειά του κλιμακίου της FIFA και της UEFA στην Ελλάδα: οι άνθρωποι δεν ήρθαν για να λύσουν τα  προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ηρθαν πριν δυόμισι χρόνια για να προσφέρουν τη γνώση τους στη διοίκηση της ομοσπονδίας. Όπως είπε χθες στις δηλώσεις του και ο Ζόραν Λάκοβιτς αυτό που ήθελαν εξ αρχής ήταν να δουν τι πιστεύουν οι ίδιες οι μεγάλες ομάδες για το πρωτάθλημά μας. Προφανώς για να επιδιώξουν την διοργάνωση μιας τέτοια σύσκεψη οι άνθρωποι της FIFA και της UEFA δεν είναι ευχαριστημένοι με όσα εδώ συμβαίνουν. Αυτό είναι το πρώτο κρατούμενο.

Οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνούν απολύτως στο τι πρέπει να γίνει. Η γραμμή του Λάκοβιτς, που έχει περάσει, είναι ότι για να λύσεις ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα πρώτα να το εντοπίσεις. Ως Βαλκάνιος ο Σέρβος ξέρει πως, αν υπήρχε μια παρέμβαση από την UEFA χωρίς προηγούμενη συζήτηση, το πράγμα θα οδηγούσε σε αδιέξοδο: «κανένας ξένος δεν μπορεί να διοικήσει ένα πρωτάθλημα άλλων» λέει συχνά. Οι αντιπροσωπείες της FIFA και της UEFA πήγαν στη σύσκεψη για να ακούσουν τι έχουν να τους πουν αυτοί που, κατά δήλωσή τους, για το ποδόσφαιρο πληρώνουν, με την βεβαιότητα ότι έχουν να κάνουν με ένα προβληματικό πρωτάθλημα. Αυτό είναι το δεύτερο κρατούμενο.  

Λάθος η εκτίμηση

Η σύσκεψη δεν είχε αντζέντα κι αυτό φυσικά και ήταν πρόβλημα. Οποιος μπόρεσε μια ατζέντα να διαμορφώσει, έχει μια ελπίδα μακροχρόνια να βγει κερδισμένος. Στην προκειμένη περίπτωση αυτός που άρπαξε την ευκαιρία για να ταράξει τα νερά ήταν ο Ολυμπιακός και όχι τυχαία είναι η μόνη ομάδα που έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο που ο εκπρόσωπός της διάβασε, ακριβώς γιατί κείμενο υπήρχε. Ο Ολυμπιακός είχε η καλή πληροφόρηση ή έκανε καλή εκτίμηση: μικρή σημασία έχει. Αυτό που μετρά είναι ότι σε μια σύσκεψη καταγραφής των προβλημάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Ολυμπιακός έβαλε στην αντζέντα όλα όσα ο ίδιος θεωρεί προβλήματα. Αν όσοι μπορούν να παρέμβουν (ο Αυγενάκης, η FIFA/UEFA κτλ) θέλουν με αυτά να ασχοληθούν, θα βγει κερδισμένος. Αν δεν παρέμβουν δεν έχασε και τίποτα: έτσι κι αλλιώς δεν θα το έκαναν και χωρίς τη σύσκεψη. Αν όμως την σύσκεψη την επιδίωξαν είναι γιατί εκτιμούν ότι πρόβλημα υπάρχει. Και μεγάλο.  

Παραδόξως ο Ολυμπιακός μιλάει για «φιάσκο» - το ανέφερε και στη χθεσινή του ανακοίνωση: δεν συμφωνώ. Για μένα ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να περιμένει από κανένα ελληνικό θεσμικό φορέα κάποια παρέμβαση που θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη δεδομένη στιγμή. Δεν ελέγχει κανένα και τίποτα στην ΕΠΟ. Δεν μπορεί να βγάλει μόνος του πρόεδρο στη Λίγκα. Δεν έχει πιά απέναντί του τους Υφυπουργούς Αθλητισμού και την Κυβέρνηση, όπως τον καιρό του Κοντονή και του Βασιλειάδη, αλλά και ο Αυγενάκης δεν μοιάζει διατεθειμένος να ανοίξει μέτωπο με κανένα: η νέα Κυβέρνηση δεν τον κυνηγάει, αλλά περιορίζεται σε μια πολιτική ίσων αποστάσεων. Ο Ολυμπιακός, αν δεν γινόταν μια τέτοιου είδους σύσκεψη, θα συνέχιζε στο να στέλνει επιστολές, να κάνει καταγγελίες, να κάνει μηνύσεις κτλ. Αλλά με όλα αυτά, απλά θα έκανε δύσκολη τη ζωή μερικών: το σύστημα, αν δεν ξηλωθεί, θα βρει άλλους με αντοχές μεγαλύτερες.  

Ένα restart χρειάζεται

Η σύσκεψη ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για όποιον ήθελε κάτι να προτείνει. Όπως αποδείχτηκε καμία ΠΑΕ δεν είχε να προτείνει το παραμικρό: από την ΕΠΟ δεν μπορούσες έτσι κι αλλιώς να περιμένεις κάτι, ενώ και η Σουπερλίγκα περιορίστηκε στο ρόλο του παρατηρητή. Πλέον ο Ολυμπιακός (και μόνο) έχει την ελπίδα η FIFA/UEFA να δεχτούν πως τα προβλήματα είναι αυτά που ο ίδιος έβαλε στο τραπέζι. Μολονότι ο Ολυμπιακός, που ήθελε αποφάσεις εδώ και τώρα, δεν το καταλαβαίνει, εγώ λέω ότι ως αποτέλεσμα αυτό δεν είναι κακό – αρκεί να υπάρχει συνέχεια. Ο Ολυμπιακός θα πρέπε να γίνει τακτικότερος συνομιλητής των ξένων εξηγώντας τους ότι αυτό που θέλει δεν είναι ένα πρωτάθλημα, αλλά ένα restart του ίδιου του ποδοσφαίρου μας.

Οι ξένοι ξέρουν πολύ καλά ότι το μεγάλο πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας δεν είναι ούτε η διαιτησία, ούτε η βία, ούτε η έλλειψη ελέγχων: αυτά είναι συμπτώματα – αποτελέσματα της απόλυτης θεσμικής ανεπάρκειας και της έλλειψης σοβαρής διοίκησης. Τις τελευταίες τριάντα μέρες είχαμε στην Ελλάδα ένα διαιτητή που αρνείται να δηλώσει κόλλημα σε συγκεκριμένα ματς μολονότι η γυναίκα του δουλεύει στο OPEN, ένα ανώτατο δικαστή που ρωτάει την ΕΠΟ να μάθει σε ποιον ανήκει το OPEN, γιατί δεν ξέρει, ενώ σε αυτό δουλεύει ο γιός του. Είχαμε επίσης την εκδίκαση της υπόθεσης των σχέσεων ΠΑΟΚ – Ξάνθης και μια πρώτη καταδίκη της Ξάνθης (μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες…) για ανακρίβειες στο φάκελό της και είχαμε και τη δήλωση του κ. Γιώργου Δημητρίου, Υπεύθυνου Αδειοδότησης της ΕΠΟ ότι ο κανονισμός που προβλέπει ότι η ανάκληση της άδειας μιας ομάδας τιμωρείται απλά με πρόστιμο είναι ντροπή. Είχαμε ένα νεκρό στη Θεσσαλονίκη μετά από επιθέσεις ανεξέλεγκτων ποδοσφαιρικών συμμοριών και είχαμε και τον πρόεδρο της χρεοκοπημένης ΕΠΟ να μένει άφωνος και άλαλος όταν ο πρόεδρος μιας ομάδας του είπε μπροστά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι θα πάει φυλακή μετά τον έλεγχο του ΣΔΟΕ. Ακόμα κι αν είχαμε γεμάτα γήπεδα, υποδειγματικές διαιτησίες, υπέροχους παίκτες, η κατάσταση θα ήταν εξίσου νοσηρή γιατί το ποδόσφαιρό μας διοικείται από ανθρώπους που λειτουργούν πίσω από κουρτίνες. Αυτό η FIFA/UEFA το ξέρουν κι ο Ολυμπιακός θα πρεπε στις συζητήσεις μαζί τους να το επισημαίνει διαρκώς ζητώντας ένα νέο πλαίσιο: τίποτα από όσα ανέφερα δεν θα υπήρχε αν κάποιος αληθινά διοικούσε.  

Φινάλε με πυροτεχνήματα

Οποιος έχει προτάσεις, έχει πεδίο δράσης – όποιος δεν το καταλαβαίνει πρόβλημα του. Χθες ο Λάκοβιτς είπε ότι «η UEFA και η FIFA τα τελευταία δυόμισι χρόνια που είναι στην Ελλάδα προσπαθούν, συνεισφέρουν και βοηθούν» και ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσει και από την UEFA η υλοποίηση κάποιων πραγμάτων, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται». Οποιος κάτι θέλει να αλλάξει, αν η UEFA πάρει πρωτοβουλίες, κάτι κέρδισε: η σύσκεψη δεν ήταν τόσο φιάσκο, απόδειξη ότι κάποιοι ήδη κυκλοφορούν πως δεν θέλουν άλλη.

Φυσικά επειδή είμαστε στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να εισβάλει στο φινάλε η κωμωδία από την πίσω πόρτα. Στο φινάλε ενός διημέρου συζητήσεων με την FIFA/UEFA, στη Λαμία χάλασε το VAR. Πέσανε στους διακόπτη οι μουστάρδες από τα σουβλάκια κι έπαθε βραχυκύκλωμα…